Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki İnovasyon: Kişiye Özel Probiyotik
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı, Prof. Dr. Ümit Savaşçı ve Prof. Dr. Emre Avcı, bireylerin mikrobiyota analizine uygun yerli ve milli kişiye özel probiyotik geliştirdi.
Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı, “Kişiye özgü sağlıklı bir flora oluşturarak, daha dengeli, sağlıklı ve kaliteli yaşamı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Tıbbi Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı’nın Sözleri
Probiyotik kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Avcı, “Vücudumuzun ihtiyacı olduğunda bir hekime başvurup çeşitli tahliller yapıp, ne eksikse onun önerilmesi söz konusuysa probiyotiklerde de bu şekilde olmalıdır” dedi.
Herkesin Florası Farklı
Bağırsak florası ya da vücudumuzdaki o mikrobiyota dediğimiz oluşum aslında anne karnında başlayan bir oluşumdur. Annenin sağlığı, annenin florası ve doğduktan sonra beslenme şekli, yaşam koşulları, stres faktörü, riskler dolayısıyla bunların hepsi vücutta bir stres yaratıyor.
Probiyotiklerin Kişiye Özel Olması Gerektiği
“Herkeste farklı mikroorganizma topluluğu olabiliyor. Her birimizde farklı bir mikroflora olduğu için karşılaştığımız riskler ve vücudun gösterdiği tepkiler, gelişen hastalıklar, endikasyonlar bu nedenle değişmektedir” dedi.
Yerli ve Milli Kültür Koleksiyonu
Bu çalışmalar sonucunda kendimize ait yerli ve milli bir kültür koleksiyonu oluşturuyoruz. Bu şekilde uzun yıllardır mikroorganizma topluyoruz. Bu mikroorganizmaların tamamı da akademik çalışmalar ve projelerle elde ettiğimiz mikroorganizmalardır.
- 10 yıldır teknoloji merkezlerinin desteğiyle bir oluşumun içerisine girdik.
- Kendimize ait bir firma oluşturarak, kişiye özel probiyotik oluşturma kurgusunu ortaya çıkardık.
Baktığımız zaman gıda takviyesi her yerde, ancak kişiye özel probiyotikler sadece sağlıklı yaşamı sağlamaya yardımcı olabilir.